Een indeling ontwikkelen voor de begane grond van een vrijstaande houtbouw woning
De opdracht
Architectonisch een prachtig huis op papier, maar het gevoel met betrekking tot de binnenruimtes klopt nog niet. Het specialisme voor interieur ligt niet bij de architect. De routing, indeling en aansluiting op de buitenruimtes neem je verstandig al mee voorafgaand de bouw.
Het is belangrijk dat de routing, indeling en de aansluiting op de buitenruimtes vanaf het begin goed worden doordacht. Hierbij moeten functionele en praktische aspecten van de ruimtes worden meegenomen. De positie van deuren en ramen, de verbinding tussen verschillende ruimtes, en de manier waarop binnenruimtes overgaan in buitenruimtes, moeten zorgvuldig worden gepland.
De looplijnen binnen het huis moeten logisch zijn en de verschillende ruimtes moeten op een efficiënte manier met elkaar verbonden zijn. Dit geldt ook voor de relatie tussen binnenruimtes en buitenruimtes. Denk aan de plaatsing van terrassen, tuinen en toegangspaden. Deze elementen moeten zodanig worden ontworpen dat ze een natuurlijke uitbreiding van het interieur vormen.
Het resultaat
Het interieur van het huis biedt een verrassende ervaring doordat de ruimtes door transparantie met elkaar zijn verbonden en functioneel in elkaar overlopen. De indeling maakt gebruik van een splitlevel-ontwerp in de woonkamer, dat naadloos overgaat in de trap in het hart van de woning. Deze trap vormt een centraal punt en verbindt de verschillende niveaus van het huis op een natuurlijke manier.
De transparantie in het ontwerp zorgt ervoor dat er vanuit de eettafel een ruim zicht is op de groene omgeving buiten. Dit wordt mogelijk gemaakt door strategisch geplaatste ramen en openingen die het binnen- en buitenleven met elkaar verbinden. De ruimtes zijn zo georganiseerd dat de woon-, eet- en buitenruimtes op een logische manier in elkaar overgaan, waardoor er een vloeiende overgang ontstaat tussen de verschillende gebruiksgebieden.
De openheid en de doordachte routing binnen het huis zorgen ervoor dat de bewoners gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere kunnen bewegen. De functionele overgangen tussen de ruimtes bevorderen een gevoel van samenhang en continuïteit binnen de woning. Door deze aanpak wordt een leefomgeving gecreëerd die zowel praktisch aantrekkelijk is, met een sterke verbinding tussen de binnen- en buitenruimtes.