Sneeuwwit, signaalwit, crème-wit…Wanneer pas je welke wittint toe?

Tijdens onze vakantie in Oostenrijk begin dit jaar genoot ik van het besneeuwde landschap en ook nu de zon volop schijnt, lijkt het alsof al het wit nog witter is! Er valt zoveel te zeggen over wit. Wist je bijvoorbeeld dat de verschillende wittinten invloed hebben op je gemoedstoestand? En dat elke tint weer iets anders met ruimtes doet? Deze frisse inzichten delen we graag met je.

Ondanks dat we nu veel kleur zien in het interieur, is wit als basis voor velen niet weg te denken. Of het nu gaat om een moderne uitstraling, een klassieke sfeer, of bijvoorbeeld een meer bohemian stijl. Er zijn best veel verschillende wittinten en daarom lichten we ze hieronder graag toe. Elke wittint is namelijk weer anders. Dit komt het toevoegen van een pigmentkleuren. Zo krijgt de verf verschillende ‘ondertonen’ en heeft iedere wit z’n eigen uitstraling. 

RAL 9003: signaalwit

De witste en meest frisse wittint vinden wij RAL 9003. Deze tint is perfect voor een modern en strak interieur, zeker wanneer je de wittint als scherp contrast wilt inzetten met het gebruik van kleur in de ruimte. Deze wit heeft een koele tint.

RAL 9016: populair wit 

Een kantoor, of woning waar relatief weinig daglicht binnenvalt kan het beste geschilderd worden in deze lichte en frisse tint. Vooral in de nieuwbouw werken wij vaak met RAL 9016 in plaats van de traditionele RAL 9010. RAL 9016 is ook een koele wittint. Dit komt omdat er een drupje zwart als ondertoon aan is toegevoegd. Leuk weetje: deze wit zien we terug op verkeersborden en de zwart wit gestreepte bewegwijzeringspalen in ons land.

RAL 9010: zuiver wit

Omdat er aan deze RAL kleur wat gele pigmenten zijn toegevoegd, oogt deze kleur wit wat warmer en neutraler dan de twee frisse wittinten hierboven. RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en geschikt voor het schilderen van zowel plafonds en muren als kozijnen. Wij vinden deze wittint een haast gezellige ‘warme’ ondertoon hebben en daarmee heel geschikt voor een bohemian woonstijl. Deze wittint gaat ook bijzonder goed samen met jaren ’30 woningen. Wij passen deze tint ook vaak toe in de meer landelijke en klassieke woon- én werkruimtes. 

RAL 9001: klassieke wit

Gaan we voor een meer klassieke uitstraling, dan is RAL 9001, crème wit, onze keuze. Deze wittint is gemengd met een paar drupjes rood en oogt daarom heel warm. Ook aan de buitenzijde van traditionele scholen, gebouwen en huizen wordt deze wittint vaak toegepast.

Kortom: wit is niet zomaar wit! Het staat voor compleetheid, openheid, rust en waarheid. Een witte kleur kan een kamer groter en lichter doen lijkt, maar afhankelijk van de ondertoon krijgt dezelfde ruimte in een andere wittint dus echt een andere uitstraling. Naarmate het daglicht verandert van de ochtend naar de avond, zie je zelfs deze ‘witten’ van kleur mee veranderen. Daarnaast harmoniseert wit goed met vrijwel alle kleuren en laat zich uitstekend combineren met opvallende accessoires.Nog een laatste tip ter afsluiting: als je gaat voor kleur in het interieur, kies dan in je wit ook een puntje kleur, zodat het contrast minder hard is.

Natuurlijk zijn er een aantal keuzes die je kunt maken bij het inrichten van een woning, school of werkplek, om tot een zo fris mogelijk resultaat te komen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bel ons dan voor een gratis adviesgesprek. We staan klaar om met frisse blikken naar jouw woon-, of werk-vraagstuk te kijken.