Verbouwing woonhuis, Harmelen

‘Van twee naar één’

De renovatie van ons eigen woonhuis uit 1906 was een droomproject. We zochten een nieuwe plek tussen Utrecht en Rotterdam. Harmelen was ‘liefde op het eerste gezicht!’ Daar vonden we een huis met potentie. Een belangrijk element tijdens het ontwerp was de groene omgeving van het huis. Vooral het uitzicht op het bos en de eigen tuin waren van belang bij het ontwerpen van de nieuwe woonruimten. Enkel de buitenmuren, in een bijzonder steenverband, bleven overeind van de in twee woningen opgedeelde kleine boerderij. Het huis bestond uit maar liefst 12 kamertjes. Wij wilden graag licht, ruimte en mooie zichtlijnen creëren. Muren werden doorgebroken, een stalen draagconstructie toegevoegd, grote raampartijen geplaatst en de indeling ging drastisch op zijn kop. Opvallende elementen waar wij voor kozen zijn onder andere slaapkamers met hoge plafonds en zicht op de oorspronkelijk balkenconstructie; grote raampartijen in het woongedeelte, welke een spannend contrast opleveren met de oude roodstenen achtermuur en zicht op het groen; de positie van de oude voordeur werd in ere hersteld; het oude balkenplafond werd aangeheeld om de living groter te maken en de trap naar boven werd als roomdivider midden in de open ruimte geplaats.

Wonen en werken wordt inmiddels gecombineerd: onze studio bevindt zich in de voormalige varkensschuur achter het huis.

Oppervlakte

240 m2

Ontwerp

Vivianne van Bezeij

Categorie
Van twee naar één